Baka bröd i gjutjärnsgryta

Enkelt och gott bröd

Kan man baka bröd i gjutjärnsgryta? Absolut! Att använda en gjutjärnsgryta till brödbakning är favoritmetoden för många hemmabagare, eftersom grytans jämnt fördelade värme ger en perfekt balans mellan krispig skorpa och saftigt inre.

Jämn temperatur under hela bakningen

En gjutjärnsgryta och bröd passar så bra ihop eftersom det liknar gräddningen i en stenugn. Eftersom gjutjärnsgrytan sluter in ånga under bakningen får brödet en härligt krispig skorpa som annars kan vara svår att få till i en vanlig ugn med en vanlig ugnsform. Dessutom håller grytan temperaturen stabil under hela bakningen, vilket hjälper brödet att jäsa jämnt och få en fin form.

Recept: Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Här är ett enkelt recept på hur du bakar ett gott bröd i en gjutjärnsgryta utan att du behöver en brödform i gjutjärn. Receptet är skriver med inspiration från Brian Lagerstrom. Vi rekommenderar att du även kollar på videon för att lyckas med brödet.

Gör så här

Börja med ”poolish” Blanda vatten, jäst och mjöl. Låt stå i rumstemperatur tills degen är bubblig (cirka 6h). Sedan kan du fortsätta med degen.

  1. Blanda varmt vatten och jäst.

  2. Tillsätt ”poolish”, salt, vetemjöl och fullkornsvetemjöl.

  3. Arbeta ihop degen för att aktivera glutenstrukturen.

  4. Täck degen och låt den jäsa.

  5. Forma brödet på det sätt som du föredrar och grädda det i din gjutjärnsgryta. Gräddningstid och temperatur beror på hur stort bröd du bakar.

Ingredienser

  • 250 g varmt vatten

  • 2 g torrjäst

  • 1 tsk salt

  • 400 g vetemjöl

  • 50 g fullkornsvetemjöl

Ingredienser till ”poolish”

  • 150 g rumsvarmt vatten

  • En nypa jäst

  • 150 g vetemjöl

Tips för att lyckas med bröd i gjutjärnsgryta

  • Förvärm grytan för att få en krispigare yta.

  • Använd bakplåtspapper i botten.

  • Prova olika recept.

  • Använd en brödform i gjutjärn för bästa resultat.

Baka bröd i emaljerad gryta

Det går precis lika bra att baka bröd i en emaljerad gryta som i en klassisk gjutjärnsgryta. En emaljerad gjutjärnsgryta fungerar på samma sätt som traditionellt gjutjärn och ger samma fina resultat. Den stora skillnaden är att emaljen gör grytan lättare att rengöra och underhålla. Att baka bröd i en Le Creuset-gryta eller en annan emaljerad gryta fungerar alltså utmärkt.