
Vad är gjutjärn?
Vad är gjutjärn egentligen? Materialet gjutjärn är en så kallad järnlegering, vilket betyder att det är järn med en kolhalt på cirka 2–4 %. Det är denna kombination av järn och kol som ger materialet dess unika hållbarhet och värmehållningsegenskaper, vilket gör en gjutjärnsgryta till det perfekta köksredskapet.

Järnets sammansättning
Gjutjärn tillverkas genom att järnmalm smälts ner och kombineras med kol och små mängder andra metaller som alla spelar en viktig roll för materialets egenskaper. Beroende på tillvägagångssätt och sammansättningen av dessa metaller skapas olika slags gjutjärn. De vanligaste sorternas gjutjärn är gråjärn, vitjärn, segjärn och aducerjärn. För gjutjärnsgrytor och andra köksredskap används oftast gråjärn, eftersom denna variants jämna värmefördelning gör det särskilt lämpat för att laga mat med.
Vad är emaljerat gjutjärn?
När du letar efter köksredkap i gjutjärn hittar du många alternativ med så kallad emaljering. Så vad är emajljerad gjutjärn? Emaljerat gjutjärn är precis vad det låter som – gjutjärn som har belagts med ett lager emalj som skyddar järnet från rost. Detta innebär dessutom att du inte behöver bränna in gjutjärnet innan det används. Emaljerad gjutjärn ger din gryta eller stekpanna en slät yta som är lätt att rengöra och finns i en mängd olika färger.
Vad är det för skillnad på gjutjärn och stål?
Ett annat material som du ofta hittar i köket är stål, vilket också är en järnlegering med kol. Men vad är det för skillnad på gjutjärn och stål? Skillnaden på gjutjärn och stål handlar främst om att gjutjärn har en högre halt av kol än stål, vilket gör materialet både hårdare och sprödare. En gjutjärnsgryta är exempelvis extremt bra på att hålla och fördela värme jämnt, medan stål ofta används i tunnare kärl. Valet av material beror helt enkelt på vad du vill använda det till.

Vad är lätt gjutjärn?
Lätt gjutjärn är en modern variant av det klassiska gjutjärnet, som tillverkas med en tunnare konstruktion för att minska vikten. Lätt gjutjärn är enklare att lyfta och hantera, men just eftersom det är tunnare har det ofta också lite sämre värmehållningsförmåga och hållbarhet. Lätt gjutjärn passar dock utmärkt för dig som vill ha fördelarna med gjutjärn men inte orkar lyfta en vanlig gjutjärnsgryta.