Rengöra

Gjutjärnsgryta och gjutjärnspanna

Gjutjärn är lätt att underhålla och hålla i ordning. Med rätt skötsel kan gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor hålla hela livet. För att hållbarheten ska bli så lång som möjligt är det viktigt att vara medveten om hur du ska underhålla gjutjärnet. Så här kan du rengöra din gjutjärnsgryta och gjutjärnspanna.

Salt rengör pannan

Om du vill rengöra din gjutjärnspanna på ett mer grundligt sätt än till vardags är salt lösningen. Diska din panna i varmt vatten som vanligt men sedan är det dags att hälla ner flingsalt i pannan. Skrubba in saltet med en kökssvamp (ha den mjuka sidan ner) och skölj sedan ur igen med vatten. Se till att det inte är någon fukt eller vatten kvar. Pannan ska vara helt torr.

Avsluta proceduren med att smörja in pannan med olja som sedan kan verka i pannan till nästa gång du ska använda den. Tänk på att använda olja med neutral smak (exempelvis solrosolja eller rapsolja) så att smaken inte påverkar nästa maträtt du lagar.

Har gjutjärnet blivit grått?

Om din gjutjärnspanna ändrat färg och blivit grå har fettet i pannan med stor sannolikhet försvunnit. En lämplig åtgärd är att smörja in pannan med matolja och låta pannan stå i ugnen en halvtimma på 175-200 grader. När kärlet svalnat är det dags att torka bort överflödig olja med papper. Tänk på att ta rikligt med matolja för bästa resultat.

Gjutjärn och diskmaskin

Att rengöra gjutjärnspanna i diskmaskin är något som flera tillverkare lockar med. Visst går det att stoppa in den i diskmaskinen, men då ska man vara medveten om att emaljen tar stryk och på så sätt slits ut i förtid. För den som vill att gjutjärnspannan ska hålla så länge som möjligt är diskmaskin ingen bra idé. Undvik också att diska gjutjärnspanna med diskmedel eller med stålull.

Diska gjutjärnspanna och gjutjärnsgryta

Det räcker med att diska gjutjärn med varmt vatten och en diskborste. Efter diskningen är det bra om du direkt torkar av gjutjärnet med papper eller handduk. Det är bättre än om du låter gjutjärnet lufttorka.

Stekpanna utomhus

Rost är en tråkig överraskning på grytor och pannor som uppstått genom att gjutjärnet stått fuktigt eller med matrester i. Som vi tidigare nämnt diskas inte gjutjärn i första taget av något annat än varmt vatten, men det finns undantag och det är när rost angripit gjutjärnet.

Rost är en tråkig överraskning på grytor och pannor som uppstått genom att gjutjärnet stått fuktigt eller med matrester i. Som vi tidigare nämnt diskas inte gjutjärn i första taget av något annat än varmt vatten, men det finns undantag och det är när rost angripit gjutjärnet.

Nästa steg är att olja in stekpannan, förslagsvis med kokosolja eftersom det tål höga temperaturer. Ställ stekpannan på en plåt med bakplåtspapper i ugnen som samlar upp oljedropparna. När ugnen är uppvärmd till 160 grader låter du pannan stå där i en timma. Efter denna rejäla rengöringsomgång ger rosten förhoppningsvis med sig. Detta smarta råd kan du läsa mer om hos Cookstore.se.

En vanlig anledning till rost i gjutjärnsgrytor är att locket satts på innan grytan är helt torr. Se därför till att torka riktigt noga efter avsköljning för att undvika detta problem.