Stekpanna gjutjärn – Bäst i test

Det finns många fördelar med en stekpanna i gjutjärn. Ju mer de används, desto bättre blir pannan. Gjutjärnsstekpannor tål höga temperaturer, passar alla värmekällor och fördelar värmen på ett jämnt sätt över hela ytan. Med rätt underhåll håller gjutjärnsstekpannan hela livet. Köp kvalitet från start!

Gjutjärnspanna-test

Nedan följer våra favoriter av stekpannorna i gjutjärn på marknaden. Störst vikt har vi lagt vid kriterierna:

 • Tålighet
 • Värmefördelning
 • Prisvärdhet
 • Material

Dessa gjutjärnspannor är med i testet

Här hittar du Skeppshult Stekpanna 28 cm Marknadens billigaste pris
Se priset här
Se priset här
1

Skeppshult Stekpanna 28 cm med trähandtag


Svenska Skeppshult har tagit fram en klassisk gjutjärnspanna som var och varannan svensk har i sitt hem. Denna panna kommer vara med dig i många år framöver, tack vare sitt robusta råmaterial av tackjärn. Alla Skeppshults produkter har 25 års gjutjärnsgaranti, vilket säger mycket om det kvalitetsarbete som läggs ner vid tillverkningen.

Stekpannan kan användas på alla värmekällor och är robust. Gjuteriet som tagit fram gjutjärnspannan är det enda gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Med sin tålighet, jämna värmefördelning och förmånliga pris är förstaplatsen given. En svensk köksklassiker.

Fördelar

 • Jämn värmefördelning
 • Förmånligt pris
 • Lång hållbarhet
Ronneby Bruk Ultra Light Pro 28 cm Marknadens billigaste pris
Se priset här
Se priset här
2

Ronneby Bruk Ultra Light Pro 28 cm


Gjutjärnspannor har så många fördelar. Men något som många anser vara en nackdel med gjutjärn är den tunga vikten. Därför är vi glada att lyfta fram Ronneby Bruks gryta i lätt-gjutjärn. Ronneby Bruk har lyckats ta fram en ny gjutarteknik som behåller alla fördelar med gjutjärn men reducerar vikten.

Denna panna väger endast 1,7 kg. Vikten kan variera något på grund av att alla pannor görs för hand. Vikten gör att du kan njuta av en smidig matlagning. Stekytan är virvelslipad, vilket leder till en jämn fördelning av värme. I Pro-serien där denna stekpanna ingår har kanterna rakare lutning än i originalserien, vilket uppskattas av många.

Fördelar

 • Låg vikt
 • Enkel att hantera
 • Jämn värmefördelning
Staub Gjutjärnspanna 24 cm med trähandtag Marknadens billigaste pris
Se priset här
3

Staub Gjutjärnspanna 24 cm med trähandtag


Staub är valet som många kockar väljer. Den kändaste Staub-användaren var Paul Bocuse som använde Staub både privat och på sina restauranger. Med Staub vet du redan innan du håller i pannan att du får kvalitet. Denna robusta gjutjärnspanna är 24 cm i diameter och pannan väger inte så mycket mer än en stekpanna i rostfritt stål.

Stekpannan är gjord i emaljerat gjutjärn och handtaget är gjort i björk. Gjutjärnsgrytan från Staub är både designad och tillverkad i matlandet nummer ett, Frankrike. För dig som vill ha en robust panna med bra värmefördelning är denna gjutjärnspanna ett kanonalternativ.

Fördelar

 • Låg vikt
 • Robust material
 • Kockarnas favorit
Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm med trähandtag Marknadens billigaste pris
Se priset här
Se priset här
4

Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm med trähandtag


Franska Le Creuset är det medvetna valet för alla som vill ha bra kvalitet och läcker design i köket. Denna gjutjärnspanna på 28 cm är inget undantag. Den emaljerade ytan bidrar görs så att maten inte bränner fast. Pannan är lätt att rengöra och hålla efter.

Le Creuset är berömda för att de har livstidsgaranti på sina gjutjärnsprodukter. Bara det säger att det kan sin sak och konstigt vore det annars då Le Creuset varit igång sedan 1925. Detta är en av de mest klassiska tillverkarna på marknaden och den snygga designen backas upp av en optimal värmefördelning.

Fördelar

 • Snygg design
 • Lätt att rengöra
 • Optimal värmefördelning
Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna 28 cm Marknadens billigaste pris
Se priset här
5

Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna 28 cm


Anders Petters Stenfors-gjutjärnspanna är ett bra val för dig som tycker gjutjärnspannor kan vara otympliga. Här får du nämligen ett extra handtag som gör att du lätt kan bära ut pannan från spisen till matbordet. Handtaget är gjort i ek. Denna panna är helt fri från PFOA-, PTFE- och PFAS-ämnen och det finns heller inga spår av bly och kadmium.

Stenfors-pannan är en klassiker med lång hållbarhet och prestandan håller väldigt bra över tid. Diametern är behagliga 28 cm, vilket är den storlek som de flesta föredrar vid matlagning. Sammanfattningsvis ett robust val där du får mycket för pengarna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hållbar
 • Extra handtag

Stekpanna utomhus

För dig som gillar att laga mat utomhus eller på grillen är gjutjärnsstekpannor det självklara valet. Som tidigare nämnt så tål gjutjärn väldig hög värme passar alla värmekällor. Det gör det möjligt att placera en stekpanna på grillen eller direkt över öppen eld. Hos Gasspisen.se hittar du stekpannor i gjutjärn av högsta kvalité för dig som är intresserad av en ute-stekpanna eller att testa en gjutjärnspanna på grillen. Utforska möjligheterna med matlagning utomhus med rätt typ av kokkärl och hitta en ny typ av matupplevelse.

Vanliga frågor och svar kring gjutjärnspannor

Hur sköter man en gjutjärnspanna?


En gjutjärnspanna är lätt att underhålla. Låt stekpannan svalna efter användning och rengör gjutjärnspannan med varmt vatten och diskborste. Efter rengöringen kan du torka pannan med papper eller handduk. Det är bättre än att låta den lufttorka.

Ibland står det att gjutjärnspannan kan köras i diskmaskin, men det är inget vi rekommenderar. Det sliter mycket på emaljen och livslängden minskar. Undvik också att diska gjutjärnsgrytan med diskmedel eller stålull.

Hur oljar man in gjutjärnspanna?


En gjutjärnspanna kan oljas in med matolja eller fett. Det bästa är att ta en olja med neutral smak så inte maten påverkas. Rapsolja eller solrosolja är två bra alternativ.

Hur mycket kostar en gjutjärnsgryta?


Gjutjärnspannor varierar mycket i pris och brukar starta på cirka 600 kr till och sträcker sig till drygt 2000 kr. Eftersom både storlek, vikt, design och funktionalitet varierar är det bra att jämföra alternativen på marknaden för att komma fram till en passande modell utifrån dina behov.

Varför gjutjärnspanna - vilka är fördelarna?


När det kommer till matlagning är gjutjärnspannan svårslagen. Gjutjärn håller för alla temperaturer och värmefördelningen är jämn över hela ytan. Gjutjärnspanna funkar på alla olika slags hällar och när gjutjärnet fått upp värmen behålls värmen under en lång tid.

En gjutjärnspanna blir bara bättre ju mer mat som lagats i den. Matlagningen i en gjutjärnsgryta är allround. Allt från stekning och tillagning av grytor, till ugnsstekning och brödgräddning går att göra i dessa ”allround-pannor”.

Fler artiklar