
Brödform gjutjärn
Bäst i test
Med en brödform i gjutjärn kan du enkelt baka bagerivärdigt bröd hemma. En bra brödform i gjutjärn bör ha ett lock som hjälper till att bevara ångan i formen under gräddningen. Det är också viktigt med lång hållbarhet och enkel rengöring, så att brödformen kan användas i generationer.
Brödformar – bäst i test
Här har vi samlat våra favorit-brödformar. Vi har valt ut tre brödformar i gjutjärn med lock, med extra fokus på dessa kriterier:
Dessa brödformar i gjutjärn är med i testet
Designvalet:
1. Le Creuset brödform i gjutjärn 1,6 liter
Kockens val:
2. Satake brödform i gjutjärn 3 liter

1. Le Creuset brödform i gjutjärn
1,6 liter
Le Creusets brödform i gjutjärn har en jämn värmefördelning som levererar perfekt gräddning varje brödbak. Lockets unika design hjälper till att bevara ångan och skapa en krispig skorpa, medan insidans emalj gör att brödet lossnar enkelt och att formen är enkel att rengöra. Storleken passar perfekt för mindre bröd.
Fördelar
-
Jämn värmefördelning
-
Emaljerad insida
-
Tål frys
-
Finns även i svart och röd
Hitta bästa priserna

2. Satake brödform i gjutjärn
3 liter
Brödformen i gjutjärn med lock från Satake mäter 37x14x11 cm och rymmer 3 liter, vilket gör den perfekt för både små och stora bröd. När brödet svalnar gör lockets smarta utformning att brödet luftas, och dessutom kan locket användas som grillpanna.
Fördelar
-
Lock med flera funktioner
-
Robust
-
Fungerar i ugn och på alla spisplattor, även induktionshäll
Hitta bästa priserna

3. Nordwik brödform i gjutjärn med lock
Nordwiks brödform i gjutjärn med lock ger en jämn och stabil värmefördelning, vilket resulterar i en jämnt gräddad insida och en frasig skorpa. Det tätslutande locket bevarar ångan under gräddningen. Detta är en mångsidig brödform i gjutjärn som också fungerar för andra ugnsrätter.
Fördelar
-
Passar för både bröd och matlagning
-
Tätslutande lock med handtag
-
Handgjuten
Hitta bästa priserna

Gjutjärnsgryta för bröd och andra tips
Medan du väntar på att din nya brödform i gjutjärn ska levereras kan du passa på att baka bröd i gjutjärnsgryta med hjälp av våra tips och goda recept. Förutom detta bäst i test för brödformar har vi även testat vilken som är den bästa gjutjärnspannan för stekning.
Måste jag köpa en brödform, fungerar inte en gjutjärnsgryta?
Det fungerar absolut att baka bröd i en gjutjärnsgryta i stället för en faktiskt brödform. När det kommer till att baka bröd kan både gjutjärnsgrytor och brödformar i gjutjärn ge fantastiska resultat, men de har olika fördelar. En brödform i gjutjärn är speciellt designad för att ge brödet en traditionell, avlång form som passar perfekt för brödlimpor. Formen är också lättare att hantera än en gryta, särskilt när det gäller att placera degen och ta ut det färdiga brödet.

Brödform i gjutjärn med lock
Locken på många brödformar i gjutjärn hjälper till att skapa en optimal ångmiljö, vilket ger brödet en krispig yta och en saftig insida. Till skillnad från en gryta, som kan vara djup och något otymplig, är en brödform mer anpassad för limpor och ger en jämn gräddning tack vare sin platta botten. Dessutom hjälper formen brödet att behålla en fin, jämn struktur som gör det lättare att skiva och använda i vardagen. För den som vill ha ett bageriutseende och enkelhet i hanteringen är en gjutjärn brödform det självklara valet.
Mer än bara bröd
En gjutjärnspanna blir bara bättre ju mer mat som lagats i den. Matlagningen i en gjutjärnsgryta är allround. Allt från stekning och tillagning av grytor, till ugnsstekning och brödgräddning går att göra i dessa ”allround-pannor”.
Gjutjärnets robusthet gör att formen klarar av höga temperaturer och fungerar både i ugnen och över öppen eld. Detta gör den idealisk för kreativ matlagning och bakning. För den som vill ha ett redskap som kan användas på flera sätt är en brödform i gjutjärn ett utmärkt val.